موسیقى در رستوران
اهميت موسيقى در رستوران ها، فست فودها و كافى شاپ ها
هنگام وارد شدن به يك رستوران يا فست فود و یا حتی کافی شاپ ها، بلافاصله سه حس بينايى، بويايى و شنوايى ما درگير مى شوند و حس هاى لامسه و چشايى اندكى بعد به كار گرفته خواهند شد. رستوران داران مقدار زيادى از بودجه خود را صرف هزينه براى دكوراسيون داخلى و نورپردازى خود مى كنند و اميدوارند با پخت غذاهاى عالى در آنجا، حس بويايى مشتريان را نيز درگير كرده و همگان را بلافاصله هيجان زده كنند. اما در رابطه با حس شنوايى چطور؟ آيا حس شنوايى نيز همانند حس بينايى و بويايى به درستى درگير مى شود؟
با گذشت زمان، رستوران داران بسیار بيشتر از قبل به اهميت موسيقى به عنوان راهى براى افزايش رضايت مندى مشترى و متفاوت كردن برندشان از ديگر رقبا پى برده اند.
مردم به عنوان يك سرگرمى به غذا خوردن در بيرون از خانه نگاه مى كنند. البته كه آن ها براى موسيقى به يك رستوران نمى آيند، اما هنگامى كه يك رســــتوران از يك موزيك خوب برخوردار باشد، مى تواند لذت و سرگرمى را هنگام صرف وعده غذايى افزايش دهد. با انتخاب يك موسيقى مناسب، تجربه اى جديد را براى محيط رستوران خود خلق مى كنيد و بدينوسيله نه تنها براى غذاهاى با كيفيت در رستورانتان معروف مى شويد، بلكه به عنوان يك فضاى سرگرم كننده و لذت بخش نيز شناخته مى شويد.
تحقيقات نشان داده است كه پخش موسيقى در طى فرآيند خريد كردن و يا صرف غذا مى تواند بر روى روحيه و نگرش مشتريان تأثير بگذارد و ميزان زمانى كه در آن رستوران سپرى مى كنند را افزايش داده و در پى آن هزينه بيشترى را در آن مكان متحمل شوند. اما فراتر از آن، پخش موسيقى در رستوران مى تواند بر نظر مشتريان نسبت به برند شما تأثير بگذارد. موسيقى يكى از ساده ترين و ارزان ترين راه هايى است كه به وسيله آن مى توان سطح كيفى يك رستوران را به ميزان قابل توجهى افزايش داد.
روانشناسى موسيقى
تحقيقات نشان مى دهد كه سه ويژگى موسيقى وجود دارد كه مى تواند بر رفتار مشتريان در هنگام خريد و يا صرف وعده غذايى تأثير گذار باشد.
اين سه ويژگى عبارتند از؛
- سرعت موسيقى (Tempo)
- ميزان بلندى موسيقى (Volume)
- سبك موسيقى (Music Genre)
اثرى كه هر كدام از اين فاكتورها بر روى اشخاص مى گذارند توسط مدل ارائه شده (PAD) توضيح داده مى شود. بر اساس اين پيش فرض، محيط مى تواند بر خلق و خوى افراد و در نتيجه رفتار آن ها تأثير گذار باشد. در زير به بررسى هر يك از سه ويژگى گفته شده اشاره مى كنيم.
سرعت موسيقى (Tempo)
در سال ١٩٨٢ ، Milliman و همكارانش يك مطالعه را در يك فروشگاه مواد غذايى در نيويورك انجام دادند كه بر اساس آن سرعت موسيقى در رفتار مشتريان هنگام خريد تأثير گذار بود. نتايج اين تحقيق بر اين قرار بود؛ پخش يك موسيقى آهسته در محيط باعث مى شود تا مشتريان زمان بيشترى را به خريد كردن اختصاص دهند و با افزايش ٣٢٪ فروش آن فروشگاه در مقايسه با مواقعى كه موسيقى تند در محيط پخش مى شود، همراه بود. موسيقى سريع منجر به سطح بالايى از تحرك شده كه به واسطه آن مشتريان به عمليات خريد خود سرعت مى بخشيدند. بر عكس موسيقى آهسته به طرز چشمگيرى از سرعت حركت بالاى مشتريان كاسته و در نتيجه منجر به افزايش موارد خريدارى شده توسط آن ها مى شد.
اثر سرعت موسيقى بر محيط رستوران نيز توسط Caldwell و Hilbert در سال ١٩٩٩ مورد بررسى قرار گرفت. موسيقى هاى ملايم باعث مى شد تا مشتريان زمان بيشترى را صرف نوشيدن و خوردن غذا كنند، در حالى كه موسيقى سريع تر موجب صرف يك وعده غذايى سريع شده و مشتريان زمان كمترى را صرف انتظار براى خالى شدن ميزها كردند. همان طور كه مى توانيد تصور كنيد، هر يك از اين اثرات ممكن است براى يك رستوران كار آمد باشد. بنابراين هدف مطالب بيان شده در اينجا خوب يا بد جلوه دادن موسيقى هاى مختلف نيست، بلكه هدف درك رفتارهاى مختلف مشتريان در رابطه با موسيقى هاى مختلف، مى باشد.
بلندى موسيقى (Volume)
در سال ١٩٦٦، Smith و Curnow يك تحقيقات ميدانى انجام دادند كه نتيجه آن تأثير ميزان صداى موسيقى بر مدت زمان صرف شده در فروشگاه و رستوران بود. به طور كلى پخش موسيقى با صداى بلند منجر به صرف كمترين زمان براى خريد در مقايسه با موسيقى هاى با صداى پايين تر شد. با وجود اين واقعيت، تفاوت تعداد فروش ها از لحاظ آمارى چندان معنى دار نبود. علاوه بر اين برخى تحقيقات نشان مى دهند كه پخش موسيقى با صداى بلند مى تواند منجر به درك متضاد از چگونگى گذراندن زمان شود، اما اين تأثير فقط بر روى جنس زنان درست بود. موسيقى با صداى بلند موجب مى شود تا زنان گذر زمان را كمتر از مقدار واقعى آن حس كنند.
مطالعه ديگرى كه توسط Yalch, Spangenberg در سال ١٩٨٨ انجام شده نشان مى دهد كه سن نيز در اين موضوع مؤثر است. مشتريان جوان وقت بيشترى را در فضاهايى كه موسيقى با صداى بلندترى پخش مى شود، صرف مى كنند. در حالى كه مشتريان با سن بيشتر هنگامى كه موسيقى در پس زمينه پخش شود، احساس راحتى بيشترى كرده و زمان بيشترى را در آن محيط سپرى مى كنند. اين موضوع كه آيا اين تأثير بيشتر مربوط به سن و سال است و يا هنجارهاى فرهنگى و نسلى، هنوز به وضوح مشخص نشده است. اما يك واقعيت همچنان وجود دارد كه ميزان بلندى موسيقى بر رفتار مشتريان و زمانى كه آن ها در آن محيط صرف مى كنند، تأثير گذار است.
سبك موسيقى (Music Genre)
سبك موسيقى قطعاً يك ويژگى تأثير گذار بر روى مشتريان مى باشد. يك تحقيق به بررسى ٤٠ موسيقى پاپ و كلاسيك در يك فروشگاه نوشيدنى فروشى پرداخته و نتيج آن به اين قرار است؛ هنگام پخش موسيقى كلاسيك، مشتريان بطرى هاى بيشترى خريدارى نكردند، بلكه بطرى هاى گران ترى را خريدارى كردند و در نتيجه پول بيشترى توسط خريداران پرداخت شد. تحقيقات نشان مى دهد كه در مواقع جشن ها و تعطيلات، موسيقى هايى كه مناسب با آن اعياد باشند، طرفداران بيشترى دارند. از اين يافته ها به نظر مى رسد نوع و سبك موسيقى مى تواند نوع كالا و يا غذاى مورد سفارش را تعيين كند. موسيقى كلاسيك پيچيدگى را نشان مى دهد و از اين رو افراد گرايش به خريد اجناس گران قيمت تر پيدا مى كنند.
در نهايت تمام ويژگى هاى موسيقى در مجموع بر رفتار فرد تأثير گذاشته و هيچ يك از آن ها جدا از ديگرى نيست. بسيارى از تفاوت هاى ظاهرى به همراه موسيقى ممكن است بر روى رفتار خريدار تأثير بگذارد و البته اين موضوع ها همگى از يك قانون كلى تبعيت نكرده و بسته به شرايط جغرافيايى، فرهنگى و زمانى قابل تغيير مى باشد. به اين صورت كه يك موسيقى ممكن است در يك رستوران بسيار كارآمد و در رستورانى ديگر نتيجه معكوس داشته باشد.
چگونه موسيقى مى تواند سود يك رستوران را افزايش دهد؟
موسيقى نقش مهمى را در بازگشت دوباره مشتريان به يك رستوران و همچنين پيشنهاد كردن آن به دوستان و آشنايان، بازى مى كند. درست همانند دكوراسيون داخلى و سيستم خدماتى رستوران، موسيقى قدرت خلق يك محيط مناسب و در نهايت افزايش سود را دارد.
طبق تحقيق انجام شده توسط نويسندگان، موسيقى دانان و محققان كانادايى، مشتريان از خوردن غذا و نوشيدن در محيط هايى كه موسيقى پخش مى شود، لذت بيشترى مى برند و باعث مى شود تا در آن محيط بيشتر مانده و پول بيشترى را خرج كنند. اين مطالعه نشان مى دهد كه ٨٤٪ از كانادايى ها احساس مى كنند كه موسيقى باعث ايجاد يك تجربه مثبت در رستوران ها مى شود. موسيقى تأثير مهمى در تجربه مشتريان دارد و وقتى به خوبى مورد استفاده قرار گيرد، مى تواند تأثير مثبتى بر درآمد رستوران داشته باشد. بهترين چيز براى كسب و كار شما اين است كه موسيقى را پيدا كنيد كه نماينده نام تجارى و هويت رستوران شما باشد و در نهايت از آن به عنوان بخشى از استراتژى بازاريابى استفاده كنيد. انتخاب موزيك بخش مهمى از موفقيت هر رستوران مى باشد و بر احساسات مشتريان و درك آن ها از غذا تأثير مى گذارد. در اينجا به سه روش اشاره مى شود كه رستوران داران مى توانند از موسيقى براى ارتقاء سطح كيفى تجربه مشتريانشان استفاده كنند و فروش خود را افزايش دهند.
خلق يك محيط ايده آل
موسيقى نقش مهمى در خلق يك محيط ايده آل براى رستوران ها دارد. موسيقى باعث ايجاد حس راحتى و صميميت مى شود، همان طور كه مى تواند موجب تحرك هم بشود. هنگام تفكر درباره عناصر موسيقى همانند نوع و حجم صداى آن است كه محيط رستوران را خلق مى كنيم. بايد در نظر داشته باشيد كه چه سبك موسيقى مناسب با سبك كارى و شخصيت و هويت نام تجارى شماست. همچنين بايد به ارتباط بين موسيقى و طراحى داخلى فكر كنيد. صدا از سطوح مختلف موجود در رستوران شما منعكس مى شود. موسيقى با صداى بلندتر بيشتر قشر جوان را به خود جذب مى كند. هنگامى كه درباره ارزش موسيقى و محيط رستوران فكر مى كنيم، انتخاب موسيقى زنده به همراه نوازندگان هنرمند نيز مى تواند روش ديگرى براى جلب مشتريان و خلق يك محيط ايده آل باشد. تحقيقات نشان داده كه هنگام پخش موسيقى زنده، مشتريان زمان بيشترى را در آن مكان صرف كرده و غذاى بيشترى را ميل مى كنند.
مديريت بازخورد مشترى
به حداكثر رساندن گردش ميزها در يك رستوران مى تواند در سودآورى آن بسيار تأثير گذار باشد. اگر مشترى بخواهد زمان زيادى را به انتظار براى خالى شدن ميزها بپردازد، ممكن است دلسرد شده و جاى ديگرى را براى صرف غذا انتخاب كند. با توجه به فضاى رستوران آهنگ هاى با صداى بلندتر مشتريان را تشويق به خوردن سريع تر مى كند، در حالى كه موسيقى هاى آرام تر و ملايم تر باعث صرف زمان بيشترى توسط مشترى در رستوران شده و قطعاً هزينه مشترى را بالاتر مى برد.
ارتقاى سطح كيفى طعم غذاها
محققان دريافته اند كه پخش موسيقى مى تواند شدت طعم هاى مختلف را افزايش دهد و طعم غذا را بهتر كند و در نهايت اين تأثيرات به برداشت مشتريان از وعده هاى غذايى تأثير گذار خواهد بود. مطالعات بر روى اِدراك طعم غذا كه در دانشگاه آكسفورد انجام شده نشان مى دهد كه فلوت و پيانو با صداى بلند باعث تقويت شيرين بودن غذا مى شود. در حالى كه آهنگ هاى عميق تر باعث تقويت تلخى غذا مى شود. آهنگ هاى سريع و پر انرژى همانند يك كنسرت ويولن، طعم تندى را تقويت مى كند. بلندى صدا نيز يكى از عوامل تأثير گذار در اين زمينه مى باشد.
مطالعات ديگرى كه در مجله Quality & Preference منتشر شد نشان مى دهد كه شيرينى و شورى غذا در حضور موسيقى با صداى بلند، از شدت كمترى برخوردار بودند. بنابراين بهترين چيز براى كسب و كار شما اين است كه موسيقىِ را انتخاب كنيد كه نماينده نام تجارى شما بوده و از آنچه مى خواهيد مشترى در رستوران شما تجربه كند، آگاه باشيد.
افزايش رضايت مندى مشتريان از موسيقى پخش شده در رستوران، يك راه براى افزايش درآمد رستوران مى باشد. موسيقى ارزش رستوران شما را بالاتر برده و سطح كيفى تجارب مشتريان را بالا مى برد و يك مسئله كليدى در اين امر محسوب مى شود.